Nasreddin Hoca Fıkraları Kitap Özeti ve Kahramanları
Nasreddin Hoca, Anadolu coğrafyasında yaşamış hikmetli söz söyleme sanatının en usta isimlerinden biri olarak yaşadığı hayat nasihatler içinde insanları şaşkına çevirerek sürüp gitmiştir. Nasreddin Hoca, bilge bir insan olarak zeki, akıllı ve deha sahibi birisi olarak tanınır. Başından geçen olaylar hikmet, nasihat ve güldürü mahiyeti taşımaktadır. Ufuk açıcı nasihatleri nedeniyle önemli fıkraları kitaplaştırılmıştır.
Nasreddin Hoca Fıkralarından bazıları şu şekildedir:
Sirke Meselesi
Hoca bir gün bir yere misafir olmuş. Yemek saati gelmiş. Sofra kurulmaya başlamış. Hoca sirkeyi çok severmiş. Her yemeğine sirke koyarmış. Yemek vakti geldiğinde buyur etmişler. Hoca yemeğe başlamış. Sirkeyi tatmış beğenmemiş, diğer sirkeyi alıp yemeğe bocalamış.
Ev sahibi hoca, tatmadan yemeğe sirke koydun diyerek nedenini sormuş. Hoca da ilk sirkenin tadı o kadar kötüydü ki ondan daha kötüsü olamaz diye, doğrudan bocaladım demiş.
Yoğurt Mayası
Nasreddin Hoca, bir gün civarda dolaşırken işlerini halletmiş ve yemek saatini geldiğini fark etmiş. Gölün kenarında bir ağacın altında yolluğunu çıkarıp bir güzel karnını doyurmuş. Geriye kalan kap, kacağı yıkamak için yoğurt kabıyla birlikte bulaşıkları göle götürmüş.
Yoğurt kabını yıkarken, oradan geçen bir köylü, hocaya ne yaptığını sormuş. Hoca da gölü mayalıyorum demiş. Köylü, göl hiç maya tutar mı demiş. Hoca da ya tutarsa diye karşılık vermiş.
Nasreddin Hoca fıkraları hikmetli fıkralardır. Sürekli bir nasihat verme ve hayatın gerçeklerini ortaya koyma eğiliminde oluşmuştur.
Adres:
HALİDE EDİP ADIVAR MAH. BORU ÇİÇEĞİ SK. ATATÜRK ORTAOKULU BLOK NO: 1 İÇ KAPI NO: 1 ŞİŞLİ / İSTANBUL
Telefon
0 212 222 84 40