Eğil Dağlar Kitap Özeti
Eğil Dağlar, bir asker türküsünün baş kelimeleri olarak kitaba ismini vermiştir. Yahya Kemal bu eserinde İstiklal Harbi yıllarını ve Milli Mücadele dönemini gözler önüne sererek siyasi, sosyal ve kültürel değerlendirmeler yapmaktadır. Kitap bölümlerden oluşmakta ve Mustafa Kemal Paşa hakkında malumat içermektedir.
Eğil Dağlar’dan bazı bölümler şu şekildedir:
Harp yıllarında Rumeli asıllı biriyle Moda’da oturuyordum. İstanbul’un değişen çehresinden ve Yunanların şehir üzerindeki entrikalarını itiraf edercesine sözlerine İstanbul ile devam etti. İstanbul, değişen kültürel yapısıyla Yunan şehri olarak gösterilmek isteniyordu. Bunu yapılan siyasi entrikalar da destekliyordu.
Ramazan İstanbul’da başka bir ferahlıkta yaşanıyordu. Eski günlerdeki gibi cedlerimizin bıraktığı huzur ve merhamet ortamında çeşitli nümayişler ve camilerdeki mahyalarla birlikte şehirde ramazan güzellikleri hissediliyordu. Kaderin bir cilvesi olarak bu hallere geldik.
.
.
“Eğil dağlar, eğil üstünden aşam…”
Yunan kara propagandasına rağmen Hüdavendigar topraklarında yatan şehitler ayaklandı, padişahlar yerini aldı. Anadolu coğrafyası aradığı ruhu buldu ve İzmir’de kana bulanıp, suda boğulmadı. Bir millet yeniden kanlar içinde gözlerini açıyor ve diriliyordu. Ertuğrul Gazi Türbesi’nde hareketlilik, Söğüt’e doğru bir yöneliş var.
Türbelere zarar verildiğini ve ırzlara geçildiğini duyanlar akın akın toparlanıyor ve kendine geliyor. Askerler türküler söylüyor. Her Türk’ün iklimi şivesinden belli olur. Anadolu mu daha Türk, Rumeli mi anlaşılamıyor, işte o kadar milli!
“Eğil dağlar, eğil üstünden aşam,
Yeni talim çıkmış varam alışam…”
Adres:
HALİDE EDİP ADIVAR MAH. BORU ÇİÇEĞİ SK. ATATÜRK ORTAOKULU BLOK NO: 1 İÇ KAPI NO: 1 ŞİŞLİ / İSTANBUL
Telefon
0 212 222 84 40