Bize Göre Kitap Özeti
Bize Göre kitabı, Ahmet Haşim’in Paris günlerinde edindiği izlenimleri 42 fıkra şeklinde yazarak toplayıp tap etmesiyle birlikte oluşmuştur. 1928 Avrupası’nda mukayeseli bir sosyal ve siyasal hayatın aktarılmasıyla oluşmuştur.
Eserden bazı seçme metinlerin özetleri şu şekildedir:
Şehir Harici
Uzun yıllar görmediğim ve şehrin dışında yeni bir hayatı olan dostumu ziyaret etmek istedim. Kendisi epey değişmişti. Çiftlik hayatına alışmış ve tabiata benzemeye başlamış. Kaya suratlı, uzun dişli, hüzünlü mü, neşeli mi belli olmayan biri olmuştu.
Şehirden uzak kalınca ve kendini doğaya adayınca işte tabiat insanı kendine böyle benzetirdi. Şehir hayatından uzaklaşan ve tabiatın içinde kendi yağında kavrulan kişiler, zamanla tabiata benzeyerek tabiatın bir parçası olarak yaşamaktaydı.
Tabiat içinde kır barındıran başka alemlerin bir izahı gibidir.
Garden Barda Konuşan İki Adam
Şu kadınlara bir bak, gözlerindeki siyahlık gerçek değil, dudaklarındaki kırmızılık gerçek değil. Yanaklarındaki kızıllık gerçek değil. Baştan aşağı boyalar içinde olan kadınlar, tabiatın renk cümbüşünün orijinalliği yanında ne kadar da sahte duruyorlar. Kim der ki kadınlar artık eskisi gibi örtünmüyor. Kadınları artık boyalar örtüyor. Gerçeklikten ve hakikatten uzaklaşan insanların yüzündeki maskeler boyalardan ibaret. Boya örtüleri kadınları örtüyor, saklıyor ve maskeliyor.
Sinema
Sinema, çocuk safdilliği içinde insan mantığının en kolay tahayyül ve tezahürleri arasında oluşan ve insanı kolaylığa alıştıran bir icattır. Sinema böyle saf ve duru kaldıkça insanın sığınacağı bir yer olarak çocukluk anıları ve duyguları barındıran bir muhit şeklinde özelliğini koruyacaktır.
Adres:
HALİDE EDİP ADIVAR MAH. BORU ÇİÇEĞİ SK. ATATÜRK ORTAOKULU BLOK NO: 1 İÇ KAPI NO: 1 ŞİŞLİ / İSTANBUL
Telefon
0 212 222 84 40